Wit, witter, wits

Wist je dat RAL 9010 de meest gebruikte kleur is in de bouw en bij schilders?
Dat is het nummer van wit met een puntje geel ook wel offwhite of gebroken wit.

Fotocredits en bron Google

Wist je dat wit niet altijd zuiver WIT is, maar met een puntje geel, blauw of rood zodat het koeler of warmer oogt?

In de tijd dat wij als kleurenconsulent kleuradvies gaven in de bouwmarkten voor Histor en Flexa merkten wij dat er een grote weerstand, bijna een soort angst, was tegen het gebruik van kleuren op de muren.
De kleuren die de mensen dan vaak aanwezen waren de beige en nude (= heel zacht roze naar beige) tinten of grijzen richting wit tinten. Alles heel voorzichtig en behouden uit angst dat het niet zou staan.
We merkten dat het vaak een hele klus was om de mensen het vertrouwen te geven dat als ze met de juist gekozen kleuren harmonie en rust in huis konden creëren en dat wit niet altijd de enige optie was.

Je ziet die weerstand ook in de woonprogramma’s als de deelnemers de controle uit handen moeten geven. Dat ze vaak het meest over het kleurgebruik inzitten dan over andere zaken die aangepakt gaan worden, zoals de vorm van de bank of hoeveel opbergruimte ze gaan krijgen.
Terwijl kleur juist zo sfeerbepalend is en je van jouw huis meer een thuis kunt maken.
Er wordt dan aangegeven dat ze bijvoorbeeld geen blauw of rood of oranje willen en in hun hoofd komen ze straks thuis in een soort villa Kakelbont vol met felle kleuren.
Terwijl ze best wel weten dat zoiets 9 van de 10 keer niet gebeurd, er wordt echt rekening gehouden met de wensen van de deelnemer of klant.
En het mooie is dat aan het einde, als alles helemaal afgestyled is, de deelnemers vaak zeggen :”Oh wat is het mooi” of “Dat had ik zelf niet kunnen bedenken”
Wat maar aangeeft dat die weerstand en angst ongegrond is en als je het echt tegen vindt vallen dan is de kwast zo gepakt.

Want wat als alles nou eens wit zou zijn?
Wat als de lucht wit is, het gras, het eten, wat als alles wat je maar ziet wit en klinisch zou zijn?
Kleur geeft diepte in wat we zien en dat brengt onze wereld juist tot leven, zeker op zonnige dagen waarin de kleuren heel helder zijn.

Misschien vind jij het kiezen van kleuren voor in huis ook best lastig en is het wellicht wel handig om nu precies te weten hoe kleuren ontstaan. Met deze kennis kun je een betere afweging maken bij jouw kleurkeuzes.

 

Kleurenleer

Kleuren zijn opgebouwd in primaire-, secundaire en tertiaire kleuren.

*Primaire kleuren zijn: rood, blauw en geel.
Deze kleuren zijn de zuiverste kleuren en deze kleuren kun je niet krijgen door vermenging. Zo wordt rood als kleur door baby’s het eerste waargenomen.

*Secundaire kleuren zijn: groen, oranje en paars.
Deze zijn een vermenging van de primaire kleuren.
Geel + blauw = groen
Rood + blauw = paars
Rood + geel = oranje

*Tertiaire kleuren zijn de kleuren die je krijgt als je primaire en secundaire kleuren met elkaar combineert.
Hieruit ontstaan bijvoorbeeld aubergine, bruinen en turquoise.

Zwart en wit zijn twee aparte gevallen, zijn het nu kleuren of niet?
Technisch gezien zijn het geen kleuren, maar nuances.
Even simpel uitgelegd; wit reflecteert alle kleuren uit het spectrum (regenboog) en zo absorbeert zwart alle kleuren.

Fotocredits en bron Google

Het is dan wel handig om te weten hoe kleuren ontstaan, maar hoe gebruik je nu wijs kleur in huis en hoe voorkom je teleurstellingen?
Hoe kies je nu een kleur of meerdere kleuren? Histor heeft alleen al een kleurenwaaier met 1250 kleuren, kies dan maar eens.
Nu is het ondoenlijk om in een blog een kleuradvies te geven want dat hangt van veel verschillende factoren af, maar we kunnen wel handvatten geven waar je zeker veel profijt van gaat hebben.
Zo zijn er een aantal handige tips en tricks en natuurlijk helpen de verfmerken je graag een handje door al kleurcombinaties voor je uitgedacht te hebben die je heel goed met elkaar kunt gebruiken.

 

Tip 1 de 60-30-10 regel

Deze regel is eigenlijk vrij simpel en super handig omdat deze je al direct een duidelijk handvat geeft.
Hoe werkt het; je kiest drie kleuren die samen zorgen voor meer balans en voor meer kleur uiteraard.
De eerst kleur gebruik je voor 60% van de ruimte, de tweede kleur voor 30% en de derde voor 10% van de ruimte.
De eerste kleur is een primaire kleur, de tweede een secundaire kleur en de derde is bedoelt als accentkleur om de puntjes mee op de i te zetten.

Je kunt kiezen voor tinten die dicht bij elkaar liggen voor meer rust of voor kleuren die elkaars contrast zijn voor meer spice. (zie “complementaire kleuren” hieronder)

Fotocredits Postergirls via Canva

In dit voorbeeld zie je dat de blauwtint (primaire kleur) 60% is, de groene tint (secundaire kleur) 30% en de roze/oranje en het goud de 10% accentkleuren zijn voor de finishing touch.
Denk bij de accentkleuren aan woonaccessoires zoals lampen, bijzettafeltjes, kaarskandelaars, kussens, kaarsen en kunstwerken.
In dit voorbeeld hebben we gekozen om het rustig te houden en de accenten mogen best knallen.
Zoals gezegd kan je ook kiezen voor meer contrast zodat het meer knalt, maar net waar je van houdt.

Tip 2. Ton sur ton

Een hele handige tip is ton sur ton gebruik oftewel toon op toon: hier wordt een kleur telkens een stapje lichter of donkerder gemaakt en deze kleuren zijn altijd van dezelfde kleurfamilie en vloeken nooit.
Denk hierbij aan een kleurenstrip, deze gaat van licht naar donker van éénzelfde kleur. Om het geheel meer pit te geven, kies dan voor een contrasterende kleur voor de woonaccessoires.

Fotocredits Canva

Tip 3. Complementaire kleuren

Deze kleuren liggen tegenover elkaar in de kleurencirkel, deze kleuren geven het sterkste contrast en ze versterken elkaar.
Dit zijn krachtige kleurcombinaties die de ene vindt vloeken en waar de ander wel van houdt vanwege de pit die het geeft.
Het is aan jou om te bepalen of je wel wat contrast wilt of dat je het allemaal to much vindt.
Dit zijn de complementaire kleuren:
-blauw en oranje
-rood en groen
-paars en geel

Tip 4. Donker licht combinaties

Als je lichte kleuren of tinten gebruikt is het wel spannender om ook een wat donkere kleur of tint toe te voegen, dit geeft diepte in je interieur. De meest veilige manier om dit te doen is ton sur ton waarbij je wat kleurtonen kunt overslaan.

Fotocredits en bron Sigma coatings

Tip 5. Warm-koud contrast

Wil je jouw huis warm laten aanvoelen, kies dan voor warme kleuren en tinten. Maar door juist ook te kiezen voor een wat koelere kleur erbij maakt dit het geheel veel spannender en geeft ook contrast.
Warme kleuren zijn: geel, geeloranje, oranje, roodoranje, rood en roodpaars.
Koele kleuren zijn: paars, paarsblauw, blauw, blauwgroen, groen en geelgroen.

Hou je bijvoorbeeld van groene- en blauwe tinten en ben je bang dat het te koud gaat voelen, kies dan voor een vergrijsde/afgezwakte variant en kies voor rijke warme stoffen.

Tip 6. Kijk uit met harde dominante contrasten (aan de muren)

Harde contrasten zijn bijvoorbeeld wit, zwart, rood of een combinatie van de primaire kleuren.
Deze combinaties en kleuren kunnen heel hard overkomen en zijn zeker niet voor iedereen. Ze vloeken niet met elkaar, maar ze geven wel een harde toon en zijn heel dominant.
Vind je dit nu wel mooi, kies dan voor wat afgezwakte varianten zoals bordeaux rood met een zachte wit met een puntje rood.

Tip 7. Zoek kleuren in accessoires

Als je het gebruik van kleur nu echt moeilijk of lastig vindt of je kunt het niet eens worden met je huisgenoten, zoek het dan in woonaccessoires.
Wissel effen stoffen af met dessins en patronen. Kies voor structuren.
Dit kun je heel bescheiden houden of helemaal uitpakken tot een eclectisch geheel.
Hier kun je ook rekening houden met de tips die we hier gegeven hebben.
Dus warme en koele tinten combineren of complementaire kleuren mixen.

Wit zal de meest gekozen kleur blijven omdat het zo lekker makkelijk en neutraal is.
Maar met deze handvatten kan je wat beter nadenken over kleur en hoe je dat kunt toepassen zonder in je eigen villa kakelbont terecht te komen, mits je daar van houdt natuurlijk 😉

Fotocredits en bron Pinterest – Before & After_ Amelia’s Victorian Terrace Colourful & Maximalist Living Room – Audenza

Hier een voorbeeld van 60% primaire kleur blauw, met de accenten in de accessoires zoals het roze neon hart en de roze plant. Met een lekker opvallend kunstwerk en beeld wordt deze donkere blauw helemaal opgehaald.

Kleur en emoties

Kleuren zijn leuk, kleuren zijn eng, kleuren zijn speels, kleuren zijn ….
Niet toevallig is dat mensen best met emoties reageren op kleur. Het zou zomaar kunnen dat je naar een woonprogramma kijkt en denkt: “wat een afschuwelijke kleur op de muur zeg”.
Heel menselijk want kleuren roepen ook emoties en associaties op, want nogmaals wat als alles wit zou zijn. Zou jij moeten denken aan witte tomatensoep?

Groene groente geven aan dat het gezond is en een rood verkeersbord geeft een waarschuwing. Deze gevoelens kennen wij en begrijpen wij als mens en dat maakt het ook makkelijk, je weet zo wat goed is en wat gevaarlijk.
Zo hebben dieren vaak een schutkleur om vooral niet op te vallen en zo niet ten prooi te vallen en camoufleren militairen zich om niet gezien te worden door de vijand.
Het zijn allemaal gevoelens die kleuren bij ons oproepen. Zo hebben bijvoorbeeld onderzoeken uitgewezen dat kleurgebruik in ziekenhuizen het beeld geeft van grotere, aangenamere en schonere ruimtes.

Hier wat kleuren met hun gekoppelde emoties en associaties:
-Blauw = koelte, loyaal, helder
-Bruin = stabiliteit, aards
-Rood = kracht, passie, agressie, warmte, liefde
-Oranje = actief, veiligheid, vrolijkheid
-Geel = creativiteit, zon, zomer, luchtigheid
-Groen= gezond, rust, groei, natuur
-Roze = vrouwelijkheid, zachtheid
-Paars = rijkdom, luxe, kwaliteit
-Grijs = elegant, neutraal, saai
-Zwart = chic, glamour, camoufleren, zakelijk
-Wit = reinheid, maagdelijkheid, zuiverheid

Wat is jouw lievelingskleur en waarom eigenlijk?

Een interessante en zeker ook belangrijke vraag, wat is jouw lievelingskleur?
Waarom? Wat voor een gevoel geeft die kleur jou?
Wat trekt die kleur zo aan in jou en is dit een kleur die je graag draagt of heb je deze kleur ook in je huis toegepast?
Wij kunnen daar jou geen antwoord opgeven, want dat is voor iedereen anders, maar wellicht is het wel iets om over na te denken.
Waarom wordt jouw oog naar die kleur toegetrokken en wat zegt dat over jou?
Wil je iets bedekken of juist accentueren? Wil je opvallen of wegvallen?
Kleuren kunnen heel wat teweeg brengen maar wij willen concluderen; kleuren zijn fantastisch!

Laat even in de comments weten wat jouw lievelingskleur is, vinden we leuk!